Aquesta tarda es posa en marxa la XXV Setmana Cultural amb un Festival Flamenco a la plaça Teresa de Calcuta i es clourà el proper diumenge, dia 5 de juny, amb la realització d’un Mural que es pintarà a les parets del Casal Cívic La Mina fruit d’un procés participatiu. Hi haurà jocs i un esmorzar saludable. Com a novetat la celebració de la I cursa de la Mina, demà dissabte sortida i arribada a la Rambla Camarón.

 


Dissabte al matí a partir de les onze, també a la Rambla Camarón, se celebra el Dia internacional del joc entès com un dels drets fonamentals de l’infant i de tota persona al llarg de la vida. Està organitzada per les entitats i serveis que constitueixen el Projecte Educatiu del barri de la Mina (PEB Mina), també des del treball participatiu i sociocomunitari. Hi haurà tallers i jocs diversos, orientats a la sensibilització del valor de la salut i el gaudi del temps de lleure lúdic i compartit. Acompanyarà la festa l’espectacle d’animació del grup Deparranda. Pel que fa a la I cursa que s’organitza al barri, iniciativa de la Plataforma d’entitats, haurà començat a les deu del matí i està previst que acabi cap a les dues del migdia. La participació pot ser individual o per equips i els corredors s’han inscrit en les distintes distàncies possibles: 2,5 quilòmetres, 5, 7,5 i 10 quilòmetres que transcorren al voltant del barri. Més esport. Els amics de la caminada popular La Mina Camina, que es troben cada mes per cobrir diversos itineraris de passejada, aquest diumenge no van gaire lluny. Visiten el Museu Blau, un equipament que tenim a tocar del barri i que val molt la pena conèixer per dins.


I, la XXV Setmana Cultural avança amb tot un seguit de propostes que són iniciativa de les diverses entitats i serveis de la Mina, com a mostra del teixit associatiu del barri i de l’acció d’aquesta comunitat. Dilluns i dimarts el Casal dels infants pintarà un mur del carrer mart, davant de la seu de l’entitat. L’institut Fòrum 2004 ha organitzat un torneig de futvolei. Dilluns és també el dia de la inauguració oficial de la setmana amb un espectacle de música i dansa, al que seguirà la lectura del manifest. Enguany, farà especial èmfasi a la trajectòria del barri al llarg d’aquests vint-i-cinc de reivindicacions i treball per la dignificació i millora del barri i la vida de la seva comunitat.

 

     

 


Especial atenció als temes de Salut
Els professionals dels CAP, que com la resta de serveis que treballen al barri, formen part dels diversos òrgans de participació comunitària col·laboren al programa de la setmana amb diversos tallers de salut que s’adrecen a col·lectius distints i també a la població en general. La Mina s’Activa, programa d’exercicis per a la gent gran, dimarts al matí a la plaça Teresa de Calcuta. Tallers sanitaris, que promouen la cura de la pròpia salut amb l’adquisició de bons hàbits, o formació sobre primers auxilis, més una reunió de la Taula de Salut. La tarda de dimarts està dedicada al reconeixement del propi territori, fent una mirada atenta i crítica als nostres espais diaris. Proposta oberta a tothom de desdelamina.net que té sortida a les cinc de davant l’institut. Després, jocs, ritme i rialles amb el Casal dels infants a l’escola Mediterrània. Per acabar amb la presentació del llibre de Josep Maria Monferrer, la projecció d’un documental i una assemblea de barri on tothom hi és convidat.


Dimecres és el dia de la Mostra d’entitats. Aquí hi participen les organitzacions, tant públiques com privades que fan feina al barri. Es fa a la Rambla de la Mina des de les deu del matí fins a les set de la tarda. És justament, això una mostra del treball diari d’aquesta trentena d’entitats i serveis que treballen en els àmbits del lleure, la salut, l’esport i la cultura. A partir de dilluns es podrà visitar l’exposició Tant a prop tan lluny, de la Júlia Farran, que estarà oberta a la Sala Pinós-Miralles de l’Espai Cultural Font de la Mina fins divendres, dia 3. Dijous per la tarda, l’equip dels Salesians Sant Jordi, ens convida a conèixer els nous locals inaugurats aquest any, on hi han traslladat el Centre obert i la Unitat d’Escolarització Compartida que gestionen. Faran portes obertes de dos quarts de sis a dos quarts de vuit (17.30 – 19.30h.).

 

     

 


Què és una comunitat d’aprenentatge?
L’Escola Cascavell, afegeix a aquesta setmana la seva assemblea de centre. Important, perquè representa la validació del procés engegat aquest curs per convertir-se en comunitat d’aprenentatge. El projecte busca la implicació de les famílies i la col·laboració de les entitats, per la millora de l’èxit escolar dels seus alumnes, molts d’ells veïns de la Mina. Ja fa dies que en fan difusió entre les famílies a les que l’equip directiu i els voluntaris implicats volen explicar-los-hi el que pot representar per als seus fills i filles, i la transformació que s’espera que doni a l’escola. S’entén com una gran oportunitat per canviar l’escola en benefici, tant, dels alumnes amb més nivell i ganes d’aprendre, com amb els que tenen més dificultats. Per la nit se celebra el tradicional sopar d’entitats, a l’Espai Cultural, i dissabte la Plataforma organitza una acció col·lectiva d’art urbà sota el pont de la ronda.

 

Consorci del barri de la Mina