EL PLA DE TRANSFORMACIÓ
El barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs ha necessitat des del moment de la seva creació a principis de la dècada dels setanta del segle XX, una atenció preferent de les institucions. Gairebé des d’un inici s'hi van destinat recursos en serveis socials, sanitaris i educatius similars a altres barris de l’entorn. El que hi mancava al cap de 25 anys era un projecte global que coordinés les actuacions de les diferents administracions implicades perquè les intervencions fossin complementàries, de manera que se superés una dinàmica d’actuacions puntuals amb objectius a curt termini iniciades l'any 1982. Calia, doncs, un instrument de treball i un acord entre institucions per abordar la complexitat d'un entorn social que històricament ha generat importants nivells d'exclusió i marginalitat. Que abordés la resolució de la conflictivitat social i la degradació de la vida comunitària, a causa d'una minoria incívica i de la delinqüència organitzada.
A finals del segle passat hom coincidí en la necessitat de generar un projecte i tancar un acord institucional que donés resposta a la vertebració d'un espai físic i territorial que durant massa anys no havia tingut un planejament específic, que subsistia amb la provisionalitat de la seva ordenació urbanística original i un just manteniment. Aquest projecte global havia de donar resposta a les inquietuds de la gran majoria de la població del barri que, malgrat recels i escepticisme, volia que la seva situació personal i col·lectiva millorés. Havia d’establir un acord de les institucions capaç de generar actuacions en tots els àmbits que configuren la vida d'un barri i planificar a llarg termini. Tot plegat per, tal com recullen els estatuts del Consorci, assolir l'objectiu de "la transformació del barri de la Mina articulant una proposta d'intervenció integrada i global en la millora de les condicions d'habitabilitat, vida comunitària i convivència, amb al finalitat d'enfortir la comunitat a mig i llarg termini i la seva plena normalitat com a barri de Sant Adrià de Besòs i de Catalunya".
Generalitat de Catalunya, ajuntaments de Sant Adrià de Besòs i Barcelona, i Diputació de Barcelona van consensuar el Pla de Transformació del barri de la Mina per donar resposta a aquest repte que es va posar en marxa l’any 2000.
ESTRATÈGIES
Les estratègies entorn de les quals es desenvolupa el Pla són:
- Un enfocament integrat del conjunt d’actuacions que es porten a terme.
- La continuïtat de les actuacions, generant confiança vers les iniciatives i les accions que s’impulsen.
- La implicació progressiva dels agents de la comunitat en els processos tant com sigui possible.
- La implicació dels tècnics professionals i dels serveis del barri en un conjunt d’accions suplementàries del Pla.
- La participació d’entitats i associacions del barri en les actuacions proposades.
- El desenvolupament d’actuacions que tinguin en compte les necessitats de tots els sectors i col·lectius.
- L’establiment de bons nivells d’informació i comunicació de totes les actuacions del Pla.
ESQUEMA DEL PLA DE TRANSFORMACIÓ
La Mina amb Futur
Transformant el barri per a Tothom
El Pla de Transformació es completarà amb una darrera actuació a gran escala que inclou vuit projectes d’edificació. Aquests estan repartits per tot el territori de la Mina i responen a necessitats d’habitatge, d’atenció a la gent gran i d’equipaments educatius, esportius i socials. Es tracta de la fase final de revitalització del barri aprovada pel Consell de Govern del Consorci del barri de la Mina el mes d’abril de 2024.
Detall de les vuit actuacions:
Seu administrativa de la Generalitat
Donarà més centralitat a la Mina a l’integrar-la dins la xarxa de centres de treball del govern de Catalunya. El projecte respon a la política de compra de la Direcció General de Patrimoni que, per primer cop, situarà un complex administratiu de la Generalitat fora del municipi de Barcelona, generant dinamisme i fomentant l'economia local amb l’aportació de nova activitat laboral.
Habitatges per al reallotjament
Es construiran 70 pisos de protecció oficial per al reallotjament de les famílies afectades pel projecte d'expropiació de l'edifici del carrer Venus. L’Institut Català del Sòl (INCASÒL), responsable del projecte, ja s’ha fet càrrec posar-lo en marxa.
Actuacions per polítiques públiques d’habitatge
Promoció de 250 pisos nous en tres parcel·les -propietat de la Generalitat- a banda i banda de la Rambla de la Mina. Tres promocions d'habitatges assequibles de compra amb l’objectiu de diversificar, renovar i rejovenir la composició social del barri, donant oportunitats a la gent jove de diferents nivells de renta. La tipologia constructiva i la ubicació tindrien un fort impacte regenerador i dinamitzador de l’eix central del barri, la seva Rambla, reforçant el comerç local, l’activitat econòmica, els espais de socialització i la vida comunitària. Aquest projecte serà promogut pel Consorci del barri de la Mina.
Remodelació Integral Interior Casal Cívic i Comunitari La Mina
La Generalitat ha aportat per revitalitzar aquest espai del barri destinat a facilitar la vida comunitària, com espai de trobada i reforç de la convivència. Les obres de remodelació integral suposen una ampliació en metres quadrats i major comoditat de la instal·lació per les persones, entitats i serveis que en fan ús. El projecte compta amb recursos del Fons Next Generation de la Generalitat.
Enderroc de l’edifici Venus i construcció d’un centre educatiu d’ensenyament
D’una banda, l’edifici Venus té el pla d’expropiació aprovat i s’estan gestionant els reallotjaments de les famílies que hi viuen, de manera que el seu enderroc alliberarà una parcel·la on s’hi construirà un centre d’ensenyament. I, de l’altra, la població actual de la Mina, 10.714 persones segons el cens municipal (2024), a la que cal afegir-hi la que arribarà per habitar els nous pisos previstos, tindrà volum suficient per a dues escoles. Com que, ara per ara, hi ha moltes famílies que porten la canalla a escoles fora del barri, no se’n percep la necessitat. L’objectiu és recuperar la confiança en els centres educatius de la Mina i que totes dues escoles acabin essent necessàries.
Construcció d’una Escola bressol
Responent a la demanda de les famílies de disposar d’una escola bressol al barri, es preveu la construcció d’un d’aquests centres educatius destinat als infants. La seva ubicació està prevista al solar on hi havia hagut l’antiga masia de Can Có. Aquest projecte necessita un canvi de planejament que es preveu aprovar a mig termini.
Plataforma de serveis per a la gent gran
D’acord al nou model d'habitatges amb serveis per a la gent gran de la Generalitat, s’aprofita aquesta fase final de desenvolupament del PTBM per crear un centre al barri. Es farà una remodelació integral de l’edifici de l’antic CAP perquè el complex per a la gent gran disposi de: pisos amb serveis, centre dia, espais per a l’envelliment actiu i comunitari, serveis de cures per a persones grans i actuacions integrades socials i sanitàries. Inicialment, es pensa en projectar entre 50 i 70 pisos amb serveis, dues unitats de convivència de cures de llarga durada amb un total de 16 places, un centre de dia i els altres serveis esmentats.
Centre internacional de Lluites Olímpiques
En el marc d’un projecte liderat per la Federació Catalana de Lluita i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), es construirà un centre de referència d’aquestes disciplines que ha d’actuar com a pol d’atracció d’equips i competicions. I, alhora, generar dinamisme a la comunitat i activitat econòmica en els negocis locals.