El parc del Besòs es veu beneït de nou amb l’inici de la nova temporada “Primavera” de la Jugatecambiental, que va començar diumenge passat i obrirà tots els diumenges d’11 a 13h. fins el dia 6 de juny. Les famílies que hi van ser van participar d’un taller de manualitats del que en van resultar un munt de menjadores per a ocells, que tothom es va endur cap a casa per col•locar-les al balcó i fer més fàcils aquests darrers dies d’hivern per als ocells que volen pel barri.

 

 

 

Es tracta d’un projecte de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) adreçat al públic familiar, perquè a través del joc, el parc es converteixi en un espai d’aprenentatge i experimentació de la sostenibilitat ambiental. Actualment, ja hi ha 27 parcs metropolitants que compten amb una jugatecambiental. La del parc del Besòs està ubicada a La Capsa dels Jocs i es va posar en marxa ara fa un any amb un balanç molt positiu de participació i valoració per part de les famílies. La seva programació anual es reparteix en dues temporades, la de primavera que ara s’engega i la de tardor, entre els mesos de setembre i novembre.

Aquest segon diumenge l’equip d’educadores que dinamitzen l’espai de la jugatecambiental explicar el conte d’en “Pif, l’extraterrestre” que servirà per estirar el fil de la importància de fer un ús responsable de l’energia, per protegir el nostre planeta de l’extinció dels seus recursos naturals, amb motiu del Dia Mundial de l’eficiència energètica, que se celebra el 5 de març. Hi haurà dues sessions, una que comença a les 11 i l’altra a les 12. La lectura del conte s’acompanya d’un muntatge amb imatges per fer-lo més entenedor per als més petits de la colla. Conta la història d’aquest extraterrestre que en arribar a la Terra atret per la seva lluminositat, queda parat en veure que és perquè els llums estan encesos, fins i tot, quan no es necessiten i de com es malgasta l’energia. I, a partir d’aquí es genera una xerrada informal per pensar en què pot fer cadascú de nosaltres per contribuir a l’estalvi energètic.

 

   

 

Tots els diumenges al matí
Al llarg de tretze diumenges es proposaran activitats diverses, manualitats, contes, jocs, danses, itineraris de descoberta pel parc, per tal d’anar aprofundint en una diversitat de temàtiques medi ambientals com la contaminació de les aigües, el reciclatge, la fauna –especialment els ocells- i la flora del parc, les possibilitats de tenir un petit hort urbà a casa o la importància dels parcs naturals. Al mateix temps, es tracta de promoure una relació de bona convivència entre la ciutadania i els seus parcs urbans, aportant recursos i idees per afavorir el seu coneixement i sentiment de pertinença que ajudi a fer-ne un ús respectuós alhora que se’n gaudeix en família. El que s’ofereix és un espai on els pares, mares i la seva mainada juguen plegats, no pas un servei només per a infants.

D’altra banda, el passat 16 de febrer, es va celebrar la II Jornada d’intercanvi de jugateques ambientals a la seu de l’AMB. A la qual hi va participar la Jugateca del parc del Besòs que gestiona el Consorci del barri de la Mina, a través de l’empresa Suara Cooperativa. La del parc del Besòs, juntament amb la del parc del Litoral, són les dues jugateques ambientals que des de l’any passat hi ha al municipi de Sant Adrià de Besòs.

 

    

Consorci del barri de la Mina