S’ha completat la primera fase del projecte Photovoice Food La Mina impulsat pel CAP La Mina i la participació de les famílies de Fem Família (Consorci) i de Matern Infantil (PES-Salesians La Mina). Es tracta d’un estudi qualitatiu per identificar les dificultats socials, culturals, econòmiques, i d’accés als aliments saludables en les famílies amb infants de 0 a 5 anys del barri. 

 

Més endavant, es dissenyarà una activitat comunitària d’alimentació saludable a través de la fotografia.

Cal tenir present que la prevenció de l’obesitat infantil a la Mina i amb ella el risc cardiovascular és prioritària, considerant que té l’índex més alt de Catalunya, deu punts per sobre de la mitjana de la resta del país. D’aquí la posada en marxa del projecte, per part d’un equip interdisciplinari del CAP La Mina. Que ha comptat amb un total de vint famílies, vuit de Matern Infantil i dotze de Fem Família, que representen una part de la interculturalitat actual del barri, amb famílies locals gitanes i no gitanes, i d'origen sudamericà, pakistanès i indi. Conèixer de primera mà -gràcies a les mares que participen al grup focal-, la percepció que tenen sobre el que és l’alimentació saludable per a les criatures, és prioritari per implantar el projecte.

 

 

 

Aprenentatge compartit per millorar la salut comunitària

És un treball conjunt de l’equip del CAP, les dues entitats i les mares que en formen part, del que se’n deriven aprenentatges que s’intercanvien recíprocament i la informació que permetrà, en una segona fase, dissenyar una activitat comunitària d’alimentació saludable. En aquesta primera fase, utilitzant la fotografia com a eina, les famílies han expressat la seva relació, experiència i neguit amb el menjar i els aliments en relació als més menuts de casa. S’usa un mètode participatiu per captar una realitat particular a través de la fotografia, extrapolable al barri i que ha de tenir una repercussió comunitària directa. És tracta d’una investigació que té en compte la veu de les famílies, que busca el seu empoderament i protagonisme, i que té la intenció final de promoure hàbits alimentaris saludables en el conjunt de la comunitat. Hàbits que siguin adequats des del moment de la gestació, a partir del naixement i en tot el desenvolupament posterior.

 

 

 

Aquest treball conjunt ha generat un espai de confiança entre els professionals i les mares. I un debat obert per aprofundir en l’ampli tema de l’alimentació, així com per desmitificar algunes creences que no són necessàriament científicament vàlides, segons indiquen des del CAP. Des del centre de salut, també expliquen que les estratègies efectives en la prevenció de l’obesitat cal que siguin multifactorials, intersectorials i multinivell. Això vol dir que tinguin en compte aspectes individuals i de l’entorn; actuïn sobre hàbits alimentaris, d’activitat física i de sedentarisme, de descans i hores de son, i de suport emocional amb la participació de la família. La intervenció preventiva es basa en consells educatius per a tota la població, i els diversos àmbits que hi estan relacionats: llar infantil, escola, centre de salut, comunitat, legislació i mitjans de comunicació.

 

 

 

De l’estudi se’n derivarà una acció comunitària

En el calendari seguit, iniciat a mitjans d’abril, es va fer una primera presentació de l’estudi als equips professionals i una formació al grup de mares sobre el llenguatge de la fotografia, després de la qual les famílies van tenir dues setmanes per prendre les imatges. Posteriorment, tres sessions del grup per posar en comú i debatre a partir de les fotos que van presentar i compartir, el resultat de les quals serà la base per organitzar una activitat comunitària oberta al barri sobre alimentació saludable, especialment dirigida a les famílies amb mainada de cero a cinc anys.

L’estudi ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Unitat d’Avaluació, Sistemes d’Informació i Qualitat Assistencial, de la Gerència d’Atenció Primària i de la Comunitat de Barcelona Ciutat.

 

Consorci del barri de la Mina