Fem Família acaba d’estrenar local. Es tracta d’un espai diàfan de nova construcció amb 78 metres quadrats, on s’hi ha disposat un àrea de jocs per als infants, zona de taula i cadires per a les trobades amb els adults de la família, una cuina, un sofà i que disposa de sales per a tutories, cambra de bany adaptat i una altra a mida i equipada per els més petits.

 

 

El trasllat al nou equipament ha estat celebrat per les famílies, que en destaquen la comoditat de tenir-lo a peu de carrer i que l’entrada sigui per un passatge de vianants, la seva amplitud i lluminositat, i el to acollidor que té. De fer-lo acollidor, però, se n’han cuidat entre tots. Les famílies han participat activament en l’arranjament de l’espai, decidint la col·locació de mobles i la resta del parament. El Consorci va posar en marxa l’abril de 2017 aquest servei d’orientació i atenció a famílies que tenen infants de cero a sis anys, o que esperen un nadó, amb la voluntat de donar resposta a les seves necessitats de suport i acompanyament. Està pensat per a famílies del barri de la Mina i de l’entorn proper que es troben en el moment vital de la criança de les seves criatures i que volen compartir-lo amb altres famílies, gaudint de l’acompanyament d’un equip professional que els fa suport. El servei s’adreça al conjunt del grup familiar. Més enllà de la mare i el pare, també és per a la resta de persones significatives per l’infant, avis i tiets, i, germans i cosins, amb qui conviu. El seu objectiu és el d’afavorir el benestar i l’autonomia del conjunt del grup familiar reforçant el paper de cadascun dels seus membres i alhora la interrelació entre ells. La feina de l’equip d’educadors és treballar en la reducció de situacions de vulnerabilitat i/o exclusió social, assegurar l’autonomia personal i del conjunt del grup familiar, reforçar les habilitats maternoparentals de qui té cura de l’infant, i fomentar la vida social i comunitària d’aquestes famílies.

 

 

Suport a les famílies

El treball es desenvolupa en el marc d’activitats ben diverses. Poden ser formatives -amb la col·laboració de persones expertes-, d’intercanvi d’experiències personals sobre qüestions que interessen o preocupen a les famílies, tallers i jocs que fomenten la relació i permeten l’observació a l’equip d’educadors, o comunitàries per participar col·lectivament en la vida social del barri. Es fan sortides i visites que també contribueixen a reforçar la convivència entre el grup de famílies, aprenentatges i descobrir noves possibilitats per al lleure familiar compartit. Fem Família forma part de la xarxa de Serveis d’Orientació i Atenció a les Famílies (SOAF) que ha impulsat la direcció general de Famílies del departament de Treball, Afers Socials i Famílies del Govern.

 

 

 

El nou equipament es troba a la Rambla de la Mina, molt a prop del Consorci, formant part de la nova seu que el Casal dels Infants -responsable de la gestió del servei per compte del Consorci- ha obert aquest mes de setembre al barri. Aquí, l’entitat ha concentrat la major part dels projectes socials que desenvolupa a la Mina i al Besòs, on, a més de l’espai per al Fem Família, disposa de diverses sales polivalents i d’una sala d’informàtica. Està situat al costat de l’edifici de primària de l’Institut escola La Mina, darrera el seu gimnàs, i s’hi accedeix pel passatge que hi ha entremig.

Consorci del barri de la Mina