El mes de novembre concentra un parell de commemoracions que encaixen molt bé amb la tasca socioeducativa que des del treball comunitari es fa a la Mina. Es tracta del Dia Internacional dels Drets dels Infants que se celebra el dia 20 i el Dia Internacional contra la violència vers les dones, el dia 25.

 

 

La comissió d’Acció Comunitària del Projecte Educatiu del barri de la Mina (pebMINA) pren cada any el Decàleg dels Drets dels Infants -versió simplificada de la Convenció sobre els drets de l'infant adoptada per l’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) que té un total de 54 articles- per organitzar una activitat col·lectiva i reivindicativa en defensa dels drets dels menors d’edat. Aquests són els drets que posseeixen tots els infants i adolescents per la simple raó de néixer. Són inalienables, irrenunciables, innats i imprescindibles per a una bona infància, per tant són obligatoris. En l’edició d’enguany se’ns proposa posar el focus en el dret a la Igualtat. L'acte tindrà lloc dimarts, dia 20, per la tarda al Casal Cívic la Mina (Ponent, 37). Entre totes les entitats participants es formarà la paraula IGUALTAT amb llebres de grans dimensions i seguidament es farà un taller de creació de titelles que representin nens i nenes que són diferents per mil coses, però, que tot@s ell@s són exactament iguals en drets. Hi haurà un repartiment de globus gràcies a la col·laboració que el TRAM sempre fa a aquesta festa. A través d’un àudio s’escoltarà el manifest que han gravat els infants del barri de la Mina i que reivindica, precisament, la igualtat de drets. Per tancar la celebració hi haurà una foto de grup i es farà un ball col·lectiu amb una coreografia ben vistosa al ritme de la cançó “Els Drets dels Infants” del grup Xiula, que els diversos grups estan assajant aquests dies.

 

 

 

A l’entorn de la commemoració del Dia internacional contra la violència de gènere hi ha un programa d’activitats que comença aquest dilluns amb la inauguració de la mostra de dibuixos Missatges per la No Violència Masclista realitzats per les dones participants en el taller de creativitat organitzat pel CIOD (Centre d’Informació i Orientació de la Dona) que es podrà visitar fins el 3 de desembre a l’Espai Cultural Font de la Mina (Ponent, 21). Dimecres, 21 pel matí tindrà lloc la gimcana El Jovent de Sant Adrià Contra la Violència Masclista, organitzada per la Comissió Tècnica contra la violència masclista i la Regidoria de polítiques d’igualtat en la que participen els alumnes dels centres educatius, i entre ells els grups de tercer i quart de secundària de l’Institut·Escola. Dimecres mateix a les 12 del migdia, organitzat per la Comissió d’Educació Social i Lleure del pebMINA, el Grup d’Atenció a la Víctima (GAV) dels Mossos d’Esquadra farà una xerrada per orientar en allò que es pot fer quan ens trobem davant un cas de maltractament. També tindrà lloc a l’Espai Cultural Font de la Mina.

 

 

 

Marxa contra el maltractament

El dia central del programa és dijous, 22. A la plaça nova M. Àngels Rosell de davant el CAP La Mina s’instal·laran al llarg del matí els estands informatius de les associacions de dones i els serveis adreçats a les qüestions de gènere i igualtat, i a les 12 del migdia es llegirà el manifest que ha preparat el Consell municipal de les dones. Per la tarda hi ha l’acte comunitari també organitzat la Comissió d’Educació Social i Lleure del pebMINA. Es tracta d’una marxa a peu pel barri per denunciar Totes les Cares del Maltractament i reivindicar la tolerància 0 de qualsevol mena d’agressió cap a les dones. Entitats i serveis del pebMINA, del qual també en forma part el Consorci, estan dedicant aquest mes a reflexionar i debatre sobre el maltractament des de totes les seves perspectives. La marxa arribarà a l’Espai Cultural on allà, entre tots, es construirà l’Auca contra el Maltractament ajuntant cadascuna de les peces de l’auca que hauran fet els grups de les entitats participants i que mostraran el fruit d’aquesta reflexió. La UPC Campus Diagonal-Besòs, juntament, amb la Fundació b-TEC se suma al programa del 25N acollint l’organització, per part de l’Associació Martinet Solidari, de la xerrada Diversitat religiosa amb mirada de dona, i la realització d’un mural amb grafiti als jardins Can Llima del recinte universitari per part de l’Associació d’estudiants feministes de l’EEBE. Finalment, divendres, dia 30, l’Espai Igualtat Nen@s del CIOD visitarà la biblioteca Font de la Mina durant l’Hora del Conte (18h.) per explicar-nos contes que ens fan a tots iguals des del respecte a la diferència.

Consorci del barri de la Mina