L’arbrat dels nostres carrers és un bé patrimonial i compleix tres funcions bàsiques, regular la temperatura, filtrar els contaminants de l’aire i crear benestar a les persones. La situació ideal dels arbres a la ciutat és que puguin fer-se ben grans i que tinguin una llarga vida. Ara bé, quan poden suposar riscos per a la població l’administració ha d’actuar en conseqüència.

 

 

Aquesta darrera és la situació que s’ha donat amb alguns dels oms del carrer Ponent, que són els primers arbres que es van plantar al barri a mitjans dels anys seixanta. Fa uns dies d’un d’ells -situat prop de la ronda Sant Ramon de Penyafort- se’n va esqueixar una branca gran que va posar en alerta el departament de medi ambient de l’Ajuntament, que ja des de primers de juny estava inspeccionant l’arbrat, prioritzant escoles i equipaments públics. En aquest moment es va encarregar una inspecció individualitzada de tots els oms de la Mina per fer-ne una avaluació i poder prendre les mesures necessàries. El resultat per a tretze d’aquests vells oms, després que els enginyers agrícoles analitzessin les mostres i n’avaluessin els riscos, ha suposat haver de prendre la decisió de tallar-los. Ja que el requisit per poder mantenir-los a l’espai públic en bones condicions és que estiguin sans i estables. Arrel d’aquest fet el Consistori i el Consorci es van reunir amb l’Associació de veïns i la Plataforma del barri per explicar-los de primera mà les actuacions que calia prendre. D'una banda, la mesura excepcional d'haver de talar aquests tretze oms per evitar els riscos sobre la població que es van detectar, i de l'altra la poda de seguretat que es fa en 25 d'aquests arbres. Reunió que també va servir per recollir informació aportada pels veïns sobre altres possibles actuacions relacionades amb voreres irregulars a causa d’algunes arrels, o branques que tapen alguns semàfors o que arriben fins a les finestres dels pisos.

 

 

 

Substitució per arbres més petits

Aquesta mateixa setmana s’han iniciat les feines de talat. I, està previst que a l’hivern es plantin els arbres nous que els substituiran. En el moment de plantar-los caldrà triturar la soca antiga dels oms amb un tirabuixó mecànic que produirà una mena de coixí orgànic que per als nous arbres suposarà un bon nutrient que es d’esperar ajudi als seu bon arrelament. Ara per ara, medi ambient estudia quines espècies d’arbres poden ser les més adequades per substituir els oms, partint de la base que han de ser de capçada més petita i millor si tenen forma piramidal. “Cal triar l’arbre – explica la responsable de medi ambient- tenint en compte el lloc on s’ubicarà perquè de manera natural, sense haver d’alterar el seu desenvolupament, encaixi en l’espai públic que ocupa”. I, afegeix que a l’arbre no li convé que el podin, “la poda -diu- representa ferir l’arbre, debilitar-lo i fer-lo més vulnerable a l’atac de les plagues”. Només cal recórrer a la poda quan l’arbre no hi cap perquè és massa gran, per seguretat si hi ha alguna branca que es pot desprendre, i per corregir errors comesos en podes anteriors. Enguany, també està prevista una actuació que substitueix la fumigació que pot provocar molèsties en algunes persones. En aquest cas, s’injecta l’insecticida directament a la saba de l’arbre mitjançant una xeringa. Es tracta d’un nou sistema que a sant Adrià es farà per primer cop.

Després del carrer Ponent, n’hi ha d’altres on també s’hi actuarà amb els mateixos criteris. Es tracta dels carrers: Gregal, Occident, Boreal, Cristòfol de Moura, Passeig Camarón. En el cas del carrer Tramuntana està prevista la remodelació de tot el carrer i el projecte tècnic inclou la renovació del seu arbrat.

 

  

Consorci del barri de la Mina