Durant el primer semestre d’aquest any, 1.243 persones es van adreçar a la Xarxa de Serveis d’Inserció Sociolaboral del Consorci del barri de la Mina, de les quals 791 van iniciar un itinerari personalitzat d’inserció amb l’objectiu millorar les possibilitats de trobar feina –o de millorar la que es té-, de les quals 239 són altes noves al 2017 i els restants són persones que ja havien iniciat el seu procés anys anteriors. 

 

Si desgranem les xifres, troben que 704 són homes, representant el 56,6% de les persones ateses, mentre el 43,4% són dones, amb un número de 539 dones ateses. En relació a les persones que han realitzat un itinerari personalitzat en algun dels serveis de la Xarxa, podem observar que es manté el percentatge, amb un 56,5% dels homes (447) i un 43,5% de dones vinculades (344).

Augment de les insercions laborals
Aquest primer semestre de 2017 ha sigut molt satisfactori com podem observar als resultats de la Xarxa, el número de persones inserides 252 ha augmentat en relació al 2016 van ser de 174. La inserció d’aquest semestre ha representat el 32% d’inserció laboral, percentatge que supera els objectius marcats per tot l’any. D’aquestes persones inserides, 153, han sigut homes, i 99 dones; fet relacionat amb el numero majoritari d’homes vinculats als serveis de la xarxa. 

Pel que fa al sectors professionals on han estat les insercions laborals, destaca notablement el sector serveis, eix important de l’economia al territori; amb ocupacions com serveis de neteja, seguretat, dependents, etc.  Altres dades a destacar son els indicadors d’inserció formativa i les pràctiques formatives en empreses, accions rellevants per la població del barri, ja que es una forma de facilitar l’accés al mercat laboral. Al primer semestre de 2017 el total de persones que han realitzat accions formatives ha sigut de 86 persones un 11% i 11 persones han fet pràctiques en empreses amb les que col·laborem, generant oportunitats per poder apropar-se al mercat de treball i a un lloc de feina en concret. 

    

 

Prospecció, un suport important per la Xarxa
La Prospecció d’empreses és un element clau en la Xarxa de Serveis d’Inserció Sociolaboral perquè apropa el teixit empresarial a la realitat de les persones, com les que s’atenen en els Servies del Consorci, són considerades en risc d’exclusió social. La prospecció d’empreses és una tasca compartida i col·laborativa que fa l’equip de prospecció amb tots els professionals dels Serveis de la Xarxa.  Amb accions de sensibilització a les empreses i oferir oportunitats laborals per les persones ateses als serveis de la Xarxa, generant noves col·laboracions, visites a empreses, ofertes de feina, candidatures i/o pràctiques formatives. A aquest primer semestre s’ha pogut comptar amb 3 noves empreses col·laboradores.  

Millora el manteniment a la feina
Un altre punt a tenir en compte, és el manteniment al mercat de treball de les persones que es van inserir al 2016; de les 310 persones, 200 continuen mantenint la feina a data de 30 de juny de 2017 , en la mateixa empresa o en una altra empresa, representant el 64,5% de les persones que es van inserir durant el 2016.

Destacar que el percentatge de manteniment és molt elevat i satisfactori, cal tenir en compte els canvis ocasionats al mercat laboral als darrers anys,  on han augmentat les contractacions temporals de forma substancial, afectant a l’estabilitat laboral de les persones treballadores. Totes aquestes dades, són el resultat d’un increment de les ofertes laborals a les empreses del territori, i la garantia de que els serveis de la Xarxa Sociolaboral del consorci ofereix al barri serveis atenent a les necessitats de forma eficaç i eficient.

     

 

Nou projecte per respondre a noves necessitats
Esmentar, que aquest any 2017, s’ha creat un servei nou dins de la Xarxa Sociolaboral, AVANÇA, adreçat a joves menors de 18 anys amb dificultats per superar l’etapa educativa obligatòria. Es tracta d’un projecte d’orientació, acompanyament i seguiment amb la finalitat de fomentar la motivació cap al retorn al sistema educatiu/formatiu, augmentant la qualificació dels joves i millorant la seva ocupabilitat, degut a que el mercat laboral cada vegada es més competitiu, i la formació es un eix fonamental pel desenvolupament professional i personal.

Consorci del barri de la Mina