Un cop més, el servei de Prospecció d'Empreses de la Xarxa de Serveis d’Inserció Sociolaboral del Consorci del barri la Mina ha organitzat dues visites guiades a les instal·lacions de l'Ecoparc a les quals van assistir els cinc projectes de la xarxa d’inserció que desenvolupen els itineraris personalitzats.

 

 

A la primera, realitzada a finals de maig, hi van assistir Itineraris d’inserció de dones, que ofereix atenció personalitzada a les dones majors de 18 anys per seguir un procés de formació i cerca de feina i Apropa’t a la feina, que treballa per la inserció sociolaboral de joves, entre 18 i 30 anys, amb baixa formació i mancats de qualificació i experiència laboral. La segona visita es va fer a primers de juny, amb la participació de tres serveis més: Situa’t que treballa amb persones que estan superant problemes d’addiccions, Accés que treballa la inserció sociolaboral per a persones amb condicionants de salut mental i el Club de feina, un servei que posa a l’abast de la població de la Mina, recursos i assessorament per la recerca activa de feina.

La visita va començar a les 10 del matí i va durar una hora i mitja. Els educadors ambientals de la planta processadora, van explicar als grups d’usuaris dels serveis del de la xarxa i als tècnics que els acompanyaven, com funciona exactament l’Ecoparc, de quines instal·lacions constava i quin tipus de residus gestiona. La instal·lació està constituïda per dues zones molt diferenciades: la Planta de tractament mecànic – biològic (PTMB), on es fa la selecció de residus segons el material del qual estigui constituït; i la Planta de Valorització Energètica (PVE), on a través de la incineració d’aquests residus s’obté energia, que posteriorment és venuda a empreses energètiques externes. Destacar que només es recicla el 7% de la brossa que hi arriba. Per finalitzar es va projectar un vídeo resum que va contribuir a entendre com funciona tot l’engranatge de la planta processadora.

 

     

 

La brossa del Barcelonès nord

D’acord a la normativa de seguretat, abans de començar la ruta a peu per les instal·lacions, cada persona del grup es va col·locar l’equip de protecció individual, consistent en una armilla i un casc. Des de darrere d’uns vidres, van poder observar la Planta de tractament mecànic-biològic (PTMB), on alguns operaris treballaven sobre les cintes en funcionament seleccionant els residus. I, a continuació el grup va passar a la sala on s’agafa tota la brossa recollida dels municipis de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Badalona, entre altres localitats, que és el primer punt on arriba abans d’iniciar la seva manipulació. En un moment del recorregut, els visitants van tenir l’oportunitat de parlar directament amb una treballadora que els va explicar les tasques i funcions de les quals és responsable.

Aquesta mena de visites compleixen dos objectius principals, d'una banda entendre el procés de tractament de residus, la importància del reciclatge, la zona que abasta l'Ecoparc i el funcionament de la maquinària; que alhora contribueix a sensibilitzar la població en la cura pel medi ambient. I, de l'altra, en el cas dels serveis del Consorci, tenen un interès laboral. Ja que serveix perquè els usuaris d’aquests, després de veure el funcionament de la planta per dins i la feina que fan les persones que hi treballen, puguin valorar si és una activitat que els interessa laboralment. Això els apropa al món real del treball, encara que sigui en qualitat d'observadors. Els dóna l’oportunitat de resoldre tots els dubtes que poguessin tenir, ja sigui per les explicacions dels guies de l’Ecoparc com dels propis treballadors. I, finalment, poden fer lliurament dels seus currículums, amb l’expectativa d’entrar en un procés de selecció i formar part de la borsa de treball de l’empresa que gestiona l’Ecoparc.

Consorci del barri de la Mina