Mantenir la calma i seguir correctament cada pas pot ser vital a l’hora de socórrer una persona en cas d’accident. Haver rebut consells professionals, si més no algun cop, facilitarà que si mai ens trobem amb una situació d’emergència siguem més capaços d’ajudar a qui ho necessita. És per això, que el Consorci ha organitzat dues sessions de primers auxilis amb la col·laboració del personal sanitari del CAP La Mina.

 

 


Gràcies a ells, que, a més, han adaptat aquesta formació per a dos serveis del Consorci molt diferents, com són els membres de la Brigada de neteja i manteniment, i els nois i noies del servei juvenil Espai Jove, hem après que, en tots els casos, cal començar per l’actuació PAS (protegir, avisar i socórrer). Protegir el lloc al voltant de la persona accidentada i a tu mateix, avisar a través dels telèfons d’emergències (112 i 061) i, finalment, socórrer. Les sessions es van plantejar, en el cas del joves, en un format força concentrat a partir d’un vídeo a ritme de rap que els va sorprendre i cridar l’atenció, l’exposició breu dels conceptes més importants per saber valorar els signes vitals i comprovar com estan el cervell (consciència), els pulmons (respiració) i el cor, per decidir, si cal, fer de manera correcta una reanimació cardiopulmonar (RCP). Tot seguit, es va passar a la pràctica amb els mateixos joves fent de voluntaris, tant en el paper d’accidentats, com el d’improvisats socorristes.

 

   


Accidents domèstics i laborals
En canvi, en el cas del personal de la brigada, que s’ocupa, principalment, de netejar les zones d’aparcament del barri, fer desbrossament, pintar els guixots que embruten les parets dels edificis, i fer el manteniment del mobiliari urbà; la sessió va ser més extensa i es va incloure dins el programa de formació previst per al grup. Aquest dia es van abordar, especialment, qüestions relacionades amb la prevenció dels accidents laborals (caigudes i cops, talls i ferides, hemorràgies, cremades, i les intoxicacions per productes químics), amb una explicació de les actuacions més correctes en el cas que aquests es produïssin. Els personal del CAP, format per una metge de família, una infermera i un infermer, van dedicar un apartat a desfer falsos mites de les cures domèstiques i corregir els errors més freqüents. Com pot ser posar fang o pomades sobre les ferides, intentar baixar de cop la temperatura per un cop de calor donant aigua molt freda o aplicant gel, o bé fer servir cotó fluix que té l’inconvenient que desprèn borrissol i s’enganxa a les ferides.

 

   

Vídeos:

RCP a ritme de rap

RCP a ritme d'Stayin' Alive (Bee Gees)


• Més informació:

Joc dels primers auxilis

Accidents domètics

Consorci del barri de la Mina