Sorprenen les dades que apunten que al voltant d’una quarta part de les famílies que tenen fills i filles a secundària no parlen normalment amb ells sobre l’escola i els seus professors, i que gairebé una tercera part d’aquests pares i mares no han contactat en cap moment durant el curs amb els mestres dels seus fills i filles. Partint de la base que la relació entre la família i l’escola pot ser clau en l’èxit escolar dels alumnes, Creixem Junts, servei del Consorci per a famílies amb infants de 0 a 3 anys, dins el seu programa formatiu l’Aventura d’educar, va organitzar el passat 14 d’abril, un debat sobre aquesta matèria, en el marc de la campanya “Sabies que...? Tu ets important!”.

.

 

La campanya de sensibilització creada per l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, juntament amb el Projecte educatiu (PESAB) i el Pla d’Entorn, per fomentar la implicació de les famílies el l’educació de fills i filles, té un grup impulsor al barri de la Mina per coordinar accions amb les institucions educatives i entitats i recursos socioeducatius. Considerant l’interès de l’activitat, Creixem Junts va convidar a les famílies vinculades amb altres projectes del Consorci, Apropa’t a la Feina, Itineraris de Dones i La capsa dels Jocs, orientats tots ells a l’educació i la formació d’infants i joves.

 

La relació amb els profes
Maribel Llavero, del PESAB, va conduir l’activitat amb dinàmiques dirigides a fomentar la reflexió, sobre la pròpia experiència dels assistents en relació amb el mestres que cadascú havia tingut al llarg del propi procés d’escolarització. Analitzant-la des de la perspectiva, primer d’alumnes, i actualment com a pares i mares. Durant el debat van aflorar diversitat d’opinions i creences, però es va coincidir en la conclusió de que la família i l’escola han d’anar de la mà per tal de procurar als infants un futur millor. Així com que treballant plegats en el procés educatiu dels nens i nenes, se’ls estan generant futures oportunitats que altrament no tindrien.  I, constatant, al mateix temps, que el camí no és fàcil, però, reconeguent també que els grans projectes mai ho són de fàcils.  Una altra realitat es va fer evident després d’aquestes reflexions: els que ara són pares i mares d’infants, es van adonar que ells i elles havien estudiat més que els seus propis pares i que ara esperen que els seus fills i, especialment, les filles arribin a fites superiors de les que ells van arribar.

Eines per millorar la relació família-escola
Per arribar a conclusions concretes i trobar eines efectives per promoure i millorar la relació família-escola, es va recórrer a la tècnica de la pluja d’idees, per recollir plegats les següents idees:
- Preguntar als fills i filles què volen ser de grans i lluitar perquè ho puguin aconseguir.
- Fer entendre als infants que estudiar és necessari per formar-se un futur laboral.
- Realitzar una reunió de pares un cop l’any.
- Fer reunions personalitzades amb els mestres un cop al trimestre (per parlar aspectes del desenvolupament i escolarització de l’infant)
- Poder crear espais on les famílies puguin dir la seva pel que fa al sistema educatiu del centre, fent ús, per exemple, o formant part de les associacions de mares i pares.
- Que l’escola s’impliqui més en els conflictes que puguin sorgir.

Els organitzadors han valorat molt positivament la presentació i el posterior recull de reflexions i propostes que va generar, i confien en que serà d’utilitat a les famílies en la complicada aventura d’educar.

Consorci del barri de la Mina