Apropa’t a la Feina, projecte de la Xarxa d’inserció sociolaboral del Consorci, va formar part de la taula d’experiències de la X Jornada “Bones pràctiques per a la inserció laboral de persones en risc d’exclusió”, organitzada pel departament de Mètodes d’Investigació i Diagnòstic en Educació, de la Facultat d’Educació, de la Universitat de Barcelona.

 

 

 

Matilde Caballero, directora i orientadora del projecte “Apropa’t a la feina”, va presentar el funcionament  i metodologia del projecte, adreçat a nois d’entre 18 i 30 anys amb baixa formació i sense experiència laboral, que els col·loca en una situació ben difícil alhora de cercar feina. L’objectiu és proporcionar una formació en oficis, amb una part de coneixements, com català, càlcul i el domini de la caixa registradora, combinat amb experiència en el món laboral a través de pràctiques en empreses. En definitiva, es tracta de millorar la seva ocupabilitat. Caballero, va remarcar la importància del vincle que s’estableix entre l’equip d’orientadors laborals i els joves, que ha de contribuir a que aquests siguin els protagonistes del seu procés, i on la figura de l’educador quedi, de fet, relegada al paper d’acompanyant, mentre els joves prenen les seves pròpies decisions.

 

 

 

Aquestes jornades tenen com objectiu posar en contacte professionals de l’àmbit social per compartir experiències que serveixin com a referents de models d’inserció laboral per a persones en risc d’exclusió social, apropar la tasca dels professionals als estudiants, analitzar casos d’èxit i impulsar una xarxa d’intercanvi en el camp de l’orientació i la inserció sociolaboral. En aquesta edició, es van presentar dues iniciatives més. Angela Francisco, tècnica d’inserció de la Fundació Formació i Treball, va explicar els processos d’acompanyament a col·lectius vulnerables des de l’empresa d’inserció RECIBAIX i com el retorn al món laboral pot ser un factor per millorar la situació d’aquestes persones. Per la seva banda, Laura Vilarrasa i Rocío Rodríguez, tècniques d’acompanyament i gestió dels Projectes Integrals amb Contractació, gestionats per “Barcelona Activa”, van explicar com amb aquests es vol donar un canvi de perspectiva als Plans Ocupacionals, tal com s’han estès fins ara. Van adreçats a persones demandants d’ocupació per fer un itinerari mixt de formació i treball, on seran contractades per Barcelona Activa i desenvoluparan la seva feina a empreses o entitats externes que col·laboren, a més, de realitzar una formació relacionada amb el perfil professional que desenvolupa i amb coneixements més tranversals com la prevenció de riscos laborals o tècniques de recerca de feina. Quan acaben el contracte, aquestes persones compten amb un acompanyament a la recerca de feina per afavorir la seva inserció i aprofitar l’experiència desenvolupada en aquest projecte.

La importància de fer un bon acompanyament

En el temps de debat, que va seguir a les exposicions dels projectes, la conclusió principal i més compartida va ser la importància i el valor que cal donar al procés d’acompanyament, per tal de consolidar els itineraris personals d’inserció sociolaborals de les persones en risc d’exclusió social. Cal tenir molt present que cada cas és únic i cadascun seguirà velocitats, casuístiques i una evolució ben diferent que els professionals han de saber acompanyar.

 

 

Consorci del barri de la Mina